Afvallen met behulp van maaltijdvervangende shakes

Het klinkt zo simpel, zorg ervoor dat je een goed merk eiwitten vindt, vervang twee maaltijden per dag door een eiwitshake en eet daarnaast zo normaal mogelijk maar wel koolhydraatarm en de kilo’s zullen eraf vliegen. Toch klinkt het een stuk gemakkelijker dan het is, niet alleen zijn lang niet alle maaltijd vervangende eiwitshakes even goed of bevatten ze een hoog gehalte eiwitten, veel shakes bevatten namelijk een hoog gehalte aan suikers, wat niet bepaald helpt bij het proces om af te vallen. Daarnaast is het ook lang niet even gemakkelijk voor mensen om de inname van koolhydraten te verlagen, iets waardoor je sneller af zult vallen.

We zijn zo gewend aan brood, maar ook aan aardappelen, pasta en rijst dat het bijna niet meer mogelijk lijkt om deze te schrappen uit ons voedingspatroon. Gelukkig zegt ook niemand dat je ze helemaal niet meer mag eten, maar met mate is wel een goed plan. Probeer dan ook loze koolhydraten te vermijden, kies voor volkoren producten in plaats van wit, zorg ervoor dat je de inname van suikers vermindert en neem in plaats van veel aardappelen en weinig salade, veel van de salade en een kleine portie aardappelen.

Tip: Maaltijdvervanger

Denk nu niet dat het alleen de koolhydraten zijn die ervoor zorgen dat je niet afvalt of juist weer snel aankomt. Wie een goed en gebalanceerd dieet volgt en daarbij actief is met fitness kan prima een keertje pizza eten, of een hamburger maar het gaat erom dat je dit niet dagelijks doet, en zeker niet in te grote porties. Wie een kickstart wil hebben kan beginnen met een dieet op basis van eiwitshakes om daarna weer rustig dingen ernaast te gaan eten, en dat stukje taart op die verjaardag dat kan best een keertje. Wanneer je tien verjaardagen in één week hebt, kan het verstandig zijn om eens wat vaker nee (bedankt) te zeggen en het bij je kopje koffie of thee te houden.

Teveel focussen op gezondheid ook schadelijk

Er zijn genoeg mensen die zo geobsedeerd zijn met hun gezondheid dat ze er ziek van worden. Het klinkt voor de meeste mensen zeer onwaarschijnlijk, maar wie in te hoge mate op blijft letten op wat er gegeten, gedronken en gedaan wordt, die kan overspannen of ziek worden van het dwangmatig bezig zijn met een gezond leven. Daarnaast is er nog een nadeel aan te noemen; het altijd hiermee bezig zijn, leidt er automatisch toe dat er nauwelijks meer genoten kan worden. De persoon in kwestie kan zich immers nergens anders op richten dan het uitrekenen van de calorieën, de toegevoegde suikers en het aantal meters dat er gelopen is. Teveel focus is nooit goed, ook niet wanneer het op gezondheid aankomt.

Uitgelicht: afslankshakes

De gulden middenweg

Ook wanneer het aankomt op een gezond leven en het vermijden van overgewicht en ziektes, ook dan is er sprake van het zoeken van de gulden middenweg. Er wordt meer dan eens gezegd dat de meeste gezonde mensen het oudst worden, maar het minst hebben geleefd. Dit is overtrokken, maar er schuilt uiteraard wel een kern van waarheid in.

De gulden middenweg kan bestaan uit zoveel mogelijk gezond eten, zoveel mogelijk bewegen en af en toe zondigen, gewoon omdat het lichaam er om vraagt. Natuurlijk, er zijn een heel aantal rapporten naar buiten gekomen over het feit dat we helemaal geen suiker nodig hebben in ons eten en drinken, maar wat nou als het lichaam er om vraagt, het gewoon even nodig heeft? Gezondheid lijkt tegenwoordig een probleem te zijn in plaats van een levensstijl en het meest gezonde is dan wellicht nog wel gewoon te luisteren naar wat het lichaam aangeeft en/of een ervaren coach, en niet de tijdschriften.