Dat lichaamsbeweging belangrijk is

Dat lichaamsbeweging belangrijk is, kan niet genoeg worden benadrukt. De combinatie van beweging en een gezond, vetarm dieet, dat bovendien rijk is aan koolhydraten, is de meest doeltreffende manier om af te vallen en op gewicht te blijven.
Lichaamsbeweging heeft vele voordelen, op elke leeftijd en ongeacht het gewicht. Mensen die geregeld bewegen, lopen bijvoorbeeld minder risico op een hartaandoening, daarnaast heeft bewegen ook positieve effecten op psychisch gebied. Bij lichamelijke inspanning komen endorfinen vrij. Dat zijn door de hersenen geproduceerde hormonen die tegen stress en spanning helpen en ervoor zorgen dat men zich ‘lekker’ voelt.

Meer lichaamsbeweging nemen

Als u al langere tijd niets aan lichaamsbeweging hebt gedaan, is het verstandig uw arts te raadplegen voordat u met een of ander oefenprogramma begint. . Hij bekijkt of er eventuele contra-indicaties zijn om met (intensief) bewegen te beginnen, maar hij is niet of onvoldoende gespecialiseerd in het geven van sport en/of bewegingsadviezen.
U moet ernaar streven de hoeveelheid lichaamsbeweging die u neemt en de intensiteit waarmee u beweegt geleidelijk op te voeren, en proberen minstens drie keer per week 30 minuten goed in beweging te zijn. Overschat het afvallen door sporten niet: om 1 kilo vet te verbranden moet u ongeveer 15 uur sporten.
Bedenk wel dat als u jarenlang niets aan lichaamsbeweging hebt gedaan, u zich beter niet ineens elke dag drie uur moet gaan inspannen. De mate en de hoeveelheid van inspanning moeten langzaam worden opgevoerd om het lichaam de tijd te geven zich aan te passen. Als uw conditie niet goed is en u merkt dat 30 minuten achter elkaar te veel is, begin dan met 10 minuten, drie keer per week. Voer dit langzaam op.
Ook al maakt u maar drie keer per week een korte wandeling, dat is al een begin. Naarmate uw conditie verbetert, kunt u zowel uw tempo als de lengte van de wandeling opvoeren. Na een paar weken zult u fit genoeg zijn om andere lichaamsoefeningen te doen.

Hoeveelheid lichaamsbeweging

Ideaal gesproken zou u ernaar moeten streven 5 tot 7 keer per week gedurende 30 minuten lichaamsbeweging te nemen. Het is belangrijk iets te kiezen wat u leuk vindt. Ook is het goed zo mogelijk verschillende soorten lichaamsbeweging te nemen, zodat het geen corvee wordt. Het is bijvoorbeeld verstandig individuele training af te wisselen met bewegen in groepsverband; op die manier wordt lichaamsbeweging in uw sociale leven geïntegreerd.
Als u niet zeker weet waarvoor u moet kiezen, is het vaak een goed idee om naar een fitnesscentrum te gaan. Daar kan men u informeren over de programma’s die u zou kunnen volgen of een aan uw wensen en mogelijkheden aangepast oefenschema opstellen.
Wat u ook doet, het is altijd belangrijk te beginnen met een kleine warming-up en af te sluiten met een cooling-down. De cooling-down moet bestaan uit actieve oefeningen met een minimale intensiteit van 60% van het maximum. Mocht u behoefte aan advies hebben, vraag dit dan aan de instructeurs van het fitnesscentrum.

Een andere levenswijze

Ook aan uw levenswijze moet u proberen iets te veranderen. Lichaamsbeweging is makkelijk in het dagelijkse leven in te passen. Zo kunt u de trap nemen in plaats van de lift of -indien de afstand niet te groot is -eens per week naar uw werk lopen of fietsen in plaats van met de auto te gaan. Ook zulke kleine veranderingen in de levenswijze zijn al goed voor de gezondheid, Laat u zich niet teleurstellen in het begin als er in het begin sprake is van gewichtstoename: dit wordt veroorzaakt door de vergroting van de spiermassa.

Plezier in lichaamsbeweging

Om lichaamsbeweging tot een vast onderdeel van het dagelijkse leven te maken, moet u iets zoeken wat u plezierig vindt en wat betaalbaar is. Bovendien moet u het op niet te grote afstand van uw huis of werk kunnen doen. Dan is de kans groter dat u het volhoudt, ook als uw leven druk bezet is.

Vergeet niet dat het ook mogelijk is buiten het fitnesscentrum lichaamsbeweging te nemen en dat er genoeg andere manieren zijn daar plezier in te hebben: Maak een flinke wandeling in een park of een mooie omgeving in de buurt. Ga zo mogelijk voor de verandering eens naar het strand of een natuurpark. U kunt dan ook langere wandelingen maken en tegelijk genieten van het landschap.
Loop als dat enigszins mogelijk is: neem de trap in plaats van de lift of de roltrap en stap eens een halte eerder uit als u met tram of bus gaat om het laatste stukje te lopen.
Doe oefeningen thuis. Work-outvideo’s bieden een goed alternatief als u bijvoorbeeld kleine kinderen hebt en veel aan huis bent gebonden. U kunt ook dagelijks een half uur op een hometrainer fietsen terwijl u naar uw lievelingsprogramma op de televisie kijkt. top