De meerwaarde van de arbeidsfysiotherapeut

Bij een bezoek aan de fysiotherapeut denk je wellicht aan de behandeling van een blessure of andere specifieke klacht. Je hebt je enkel verzwikt tijdens het sporten of het is weer eens in je rug geschoten. De fysiotherapie van vandaag de dag heeft echter veel meer te bieden. Een van de belangrijkste specialisaties van fysiotherapie van dit moment is de arbeidsfysiotherapie. Arbeidsfysiotherapeuten houden zich alleen bezig met klachten die het gevolg zijn van werk. De gemiddelde werknemer zit 6 uur per dag, dus deze specialisatie is meer nodig dan je misschien denkt. Wil je hier na het lezen van dit artikel even goed meer informatie over? Neem dan contact op met fysio Helmond.

Voorkomen is beter dan genezen

Een belangrijk onderdeel van arbeidsfysiotherapie is de werksituatie van individuele werknemers analyseren voordat er klachten ontstaan. Je kan 1000 uur gezond aan je bureau zitten met een iets te lage stoel, maar het 1001e uur kan je nekken. Om de gezondheid van de werkvloer te verbeteren, kan een arbeidsfysio langskomen om de werkplekken te bekijken. Slecht afgestelde werkplekken en weinig beweging op de werkvloer zijn twee van de grootste oorzaken van ziekteverzuim. Door preventief een arbeidsfysiotherapeut in te zetten kun je deze verzuimuren drastisch verlagen.

De moderne klachten

De klachten als gevolg van arbeid die heden ten dage het meest voorkomen zijn rugklachten en RSI (Repetitive Strain Injury). Deze zijn allebei het gevolg van uren aan een stuk op een bureaustoel achter de computer zitten. Investeren in ergonomisch verantwoorde computermuizen is dus zijn geld zeker waard.

Beweging op de werkvloer

Naast het behandelen van klachten en het verantwoord inrichten van je werkplek, kan een arbeidsfysiotherapeut ook helpen bij het maken van een bewegingsplan. We bewegen met zijn allen namelijk veel te weinig. Een bewegingsplan legt vast wanneer een hoe je aan beweging moet doen op de werkvloer. Mogelijkheden zijn een paar uurtjes staand werken en regelmatig een korte wandeling maken van één minuut.

De werkvloer is een slagveld

Niet het voetbalveld, maar de werkvloer is grootste veroorzaker van pijnklachten aan het lichaam. De specialisatie arbeidsfysiotherapie speelt hier perfect op in. Investeren in een fysio levert zijn geld dan ook makkelijk weer op. Mensen zijn productiever wanneer ze zonder pijn kunnen werken en ze zullen minder vaak met klachten thuis zitten.