Hoe kun je het buikvet gaan bestrijden?

We weten inmiddels allemaal dat overgewicht ongezond is. Maar velen weten niet dat zelfs het hebben van een klein buikje óók ongezond is. Waarom moeten we vet buik bestrijden en hoe gaat dat in z’n werk?

Ons lichaam slaat op twee plekken vetten op. De eerste plek ligt onder de huid, rondom de dijbenen, heupen, billen en de buik. Het vet dat op deze plek wordt opgenomen, is het vet dat we kunnen zien. Met andere woorden hoe meer vet je onderhuid opneemt, des te dikker je wordt.
De tweede plek ligt diep in het lichaam, onder andere rond het hart, de longen, de maag en de lever. Dit wordt orgaanvet ofte wel het visceral vet genoemd. Het orgaanvet is enorm ongezond als het lichaam er veel van opneemt.
Nu vraag jezelf af wat de omvang van de buik daarmee te maken heeft?
Wanneer je een buikje krijgt, dan moet je beseffen dat rond de organen enorm veel vet is opgeslagen. Met andere woorden: een buikje is een symbool dat aangeeft dat er te veel vet is opgeslagen rond de organen. Daar tegenover hebben we natuurlijk ook een goed nieuws, want wanneer je het vet rond je buik gaat bestrijden, zal de hoeveelheid orgaanvet ook verminderen.In 4 stappen naar een gezond buikje
Wat de oorzaak van een grote hoeveelheid aan orgaansvet, is op dit moment niet belangrijk. Hetgeen wat belangrijk is, zijn de stappen die u moet gaan ondernemen om het vet te bestrijden. Heel simpel, men moet constant bewegen. Uit een Engels onderzoek bleek dat slanke mensen die weinig bewegen en op gewicht blijven door ”bewust” te eten, eerder last hebben van orgaansvet dan mensen die wel actief bezig zijn met lichamelijke oefeningen.

De volgende stappen dient men te ondernemen om het buikvet te bestrijden:

Stap 1: intensief bewegen
Wanneer je intensief gaat sporten, zal het orgaansvet het eerst aangepakt worden. Hierbij kun je denken aan joggen, lange wandeltochten maken, snel fietsen, fitnessen, zwemmen, etc. Het is aanbevolen om minstens een half uur en maximaal een uur de sport uit te oefenen. Diverse sportscholen hebben de zogenaamde trilplaten in huis, die een positieve bijdrage kunnen leveren om visceral het vet te verwijderen.

Stap 2: gezond eten
Er zijn helaas geen formules om meteen het buikvet te bestrijden, maar door gezond te gaan eten, zul je al gauw merken dat het buikje aan het verminderen wordt. Eten die vezelrijk zijn kunnen je daarbij helpen, onder andere door meer groente en fruit te eten. Daarnaast kun je denken aan volkoren granen en voedsel met minder vet.

Stap 3: de juiste hoeveelheid slaap
Ook slapen speelt een belangrijke factor om het buikvet tegen te gaan. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die tussen de 6 tot 7 uur per nacht slapen, het lichaam in vijf jaar minder orgaansvet produceert dan mensen die minder dan 6 en langer dan 8 uur slapen.

Stap 4: stressreductie
De laatste stap is het reduceren van stress. Stress zorgt namelijk voor een hogere productie van hormoon cortisol, waardoor er een extra opslag gecreëerd wordt voor visceraal vet. Indien je ergens mee zit, kun je het liefst gaan delen met je naasten, vrienden, familie etc. De stress kun je verminderen door te mediteren, yoga te gaan uit oefenen of te gaan fitnessen. (sporten)