Voedingsstoffen

Zink
Zink is een onmisbaar mineraal dat noodzakelijk is voor de productie van verschillende enzymen. Ook helpt zink het immuunsysteem goed functioneren. Een tekort aan het mineraal zal resulteren in verlies van smaak/eetlust, langzaam helende wonden en een verminderde afweer tegen infecties. Een teveel is zeldzaam en gebeurd niet vaak. Een teveel zal resulteren in een koper tekort in het lichaam. Zink zul je vooral tegenkomen in schaal-en schelpdieren, melk en zuivelproducten, volle granen en noten.
Natrium
Natrium is een mineraal dat de bloeddruk regelt, zorgt voor je vochtbalans, en regelt de prikkeloverdracht in de spier- en zenuwcellen. Fosfor, Chloor, Kalium en Magnesium helpen hierbij. Een tekort aan natrium kan zorgen voor spierkrampen en zwakte.
Een teveel van dit mineraal kan zorgen voor hypertensie(verhoogde bloeddruk). Natrium komt vooral voor in natriumchloride ofwel keukenzout. Keukenzout is één van de belangrijkste bronnen van natrium voor een persoon met een gemiddeld eetpatroon.

Seleen
Seleen of selenium is een onmisbaar mineraal(spoorelement) dat zich in de lever bevindt. Seleen beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Ook zorgt selenium voor bescherming tegen zware metalen en zou seleen de kans op verschillende vormen van kanker verminderen..
Selenium komt voor in een heel assortiment aan voedingsmiddelen, zowel dierlijke producten als plantaardige producten. Toch kan er al snel een tekort aan seleen ontstaan en is te herkennen aan spierzwakte en hartstoringen
Nikkel
Nikkel is een mineraal waar niet zoveel over bekend is. Voor zoveel we nu weten zijn er nog geen functies te noemen voor dit mineraal. Ook zou een tekortkoming van dit mineraal geen problemen met zich meebrengen. Je komt het mineraal in de meeste voedingsmiddelen tegen. Mensen met een nikkelallergie hebben kans op eczeem wanneer ze met het mineraal in aanraking komen. Dit effect kan worden versterkt door het eten van voedingsmiddelen met nikkel.

Natuurlijke producten:
Volkorenproducten
Drop
Chocolade
Pindas
Noten
Peulvruchten
Komt voor in de meeste voedingsmiddelen
Kalium
Kalium is een mineraal dat in combinatie met natrium en chloor belangrijk is voor de regulatie van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam.
Ook is kalium in combinatie met natrium belangrijk voor de spiercontractie(samentrekken van spieren) en de mineralen werken bloeddrukverlagend.
Kalium zit vooral in fruit, groente, vlees en aardappelen. Een tekort aan kalium kan komen door veel urineren, hevige diarree of regelmatig overgeven. Een overschot van dit mineraal zal zorgen voor hartritmestoornissen. Een overschot kan worden veroorzaakt door gebruik van medicijnen of slecht werkende nieren.