Wat zijn goede diëten?

Als je eenmaal besloten hebt af te gaan vallen, wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk doen. Maar goed afvallen hangt helemaal af van de manier waarop je dat doet. Wat zijn nu goede diëten? Een top 3 van beste diëten laat zien dat het eiwitdieet, het koolhydraatarme dieet en het soepdieet erg geliefd zijn. Nu is het soepdieet meer een crash dieet, dus willen we ons in dit artikel beperken tot het eiwitdieet en het koolhydraatarme dieet.
Wanneer jij effectief af wil vallen en zeker wil zijn dat dit gaat werken (en ook nadat je afgevallen bent, je op gewicht kunt blijven) moet je met een van deze twee diëten aan de slag gaan. Of een combinatie van beiden, natuurlijk.

Goede manieren van afvallen
De beste manieren van afvallen liggen verscholen in het bewegen en het gezonder eten dat je moet gaan doen. Op die manier zorg je het beste voor je lichaam en is de basis om af te gaan vallen in ieder geval goed. Een koolhydraatarm dieet en een eiwitdieet richten zich met name op voeding. Je let hierbij erg op koolhydraten en eiwitten. Je eet minder koolhydraten (koolhydraatarm dieet) en gaat daardoor eigenlijk meer eiwitten eten (eiwitdieet). Dit is dan ook de belangrijkste overeenkomst tussen beide diëten, die in de basis gewoon heel veel op elkaar lijken. Het enige dat verschilt is het perspectief.

Eiwitrijke en koolhydraatarme voeding
Eiwitrijke en koolhydraatarme voeding komt in wezen op hetzelfde neer. Weinig koolhydraten en aangevulde suikers, maar wel veel natuurlijke vezels en mineralen. Je zal in beide diëten veel vis en kip vinden, maar ook andere soorten vlees. Zeeproducten (denk aan garnalen, kreeft, mosselen, oesters en ga zo maar door) komen ook veelvuldig terug in zowel een eiwitdieet als een koolhydraatarm dieet. Wat je niet snel zal zien zijn rijst, pasta en brood. Deze producten zitten vol met koolhydraten en bevatten nauwelijks eiwitten. Je kunt deze producten dan ook beter laten staan.
Een goede koolhydraatarm receptenboek of eiwitrijke kookgids kan je goed op weg helpen om de juiste recepten te vinden en de bijhorende ingrediënten aan te schaffen.

Vetverbranding wordt gestimuleerd
Wat doen een eiwitdieet en koolhydraatarm dieet nu eigenlijk om ervoor te zorgen dat je gigantisch af kunt vallen? Het belangrijkste is dat ze de aanvoer van ongezonde koolhydraten stilleggen. Je krijgt dus geen koolhydraten meer binnen die als vet kunnen worden opgeslagen. Het aanmaken van meer lichaamsvet wordt tegen gegaan. En tegelijkertijd zorgen de eiwitten ervoor dat eerder opgeslagen vetten worden verbrand. Eiwitten kosten namelijk heel veel energie. Je lichaam moet er hard voor werken om eiwitten te verbranden. Daardoor wordt de vetmassa aangeboord en verdwijnt vet dus als sneeuw voor de zon als de eiwitten verbrand worden.
Een goed koolhydraatarm dieet of eiwitdieet stimuleert de vetverbranding aanzienlijk. Je zal merken dat de kilo’s er na een paar weken echt vanaf blijven vliegen.

Spiermassa
Dat de kilo’s ervan af vliegen heeft ook te maken met de spiermassa die je ongemerkt bent op gaan bouwen. Eiwitten helpen namelijk mee om spieren te herstellen en op te bouwen. Wanneer je veel spieren hebt, ga je als vanzelf nog meer vet verbranden. Je lichaam heeft meer energie nodig om te kunnen functioneren. Dat is dus eigenlijk een heel logisch gevolg, maar wel erg prettig.

Voorbeelden van eiwitdiëten en koolhydraatarme diëten
In feite hoef je geen compleet dieetplan aan te schaffen als je met een eiwitdieet of koolhydraatarm dieet af wil gaan vallen. Recepten bereiden is in principe genoeg. Zeker in combinatie met meer beweging en gezonder leven zal je merken dat de kilo’s er in korte tijd van af vliegen. Maar het kan zijn dat je liever meer richtlijnen en handvaten krijgt. Dan is het goed om te weten dat er vele diëten zijn geschreven aan de hand van zowel het koolhydraatarme dieet als het eiwitdieet. Verdiep je bijvoorbeeld eens in het Dukan dieet, het Atkins dieet en het South Beach Dieetplan. Dichter bij huis is er ook nog het dokter Frank dieet, dat volledig uitgaat van eiwitrijke voeding. Je zal merken dat, welk dieet je ook kiest, de kilo’s er in korte tijd vanaf vliegen en – wanneer je na het afvallen en bereiken van je streefgewicht ook door blijft gaan – ervan af blijven. Anno vandaag de dag val je dus het beste af met een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet.